23 marca, 2008

Świąteczna wiosna w sałatkach i soplach

Codzienności - Waldemar Chyliński @ 14:24
          Święta Wielkanocne nieodmiennie w mojej głowie  i w moim życiu czyniły wiosnę. W tym roku na słoneczne poranki i cieplejsze dni czekam jakoś... bardziej. W tym roku za wiosną mi bardziej tęskno, a tu...

sople-1.bmp

          W świąteczny, niedzielny poranek, taki jak dzisiaj, w moim domu stawiamy na stole półmisek z wielkanocną sałatką. Przepis na tę potrawę, która u nas jest wielkanocnym daniem "firmowym", dostaliśmy dawno, dawno temu od męża siostry mojej mamy, wujka Sławka, który przywiózł ten kucharski ukaz do Polski po wojnie, ze swoich rodzinnych, ukraińskich stron. Ja w tej sałatce jestem zakochany od pierwszego posmakowania i nie wyobrażam sobie bez niej Wielkanocy.

          By smakowało, należy wędliny i mięsa, takie jak schab pieczony, baleron, krakowska wieprzowa lub kiełbasa myśliwska, szynka gotowana, polędwica wędzona surowa, czy tzw.sopocka i inne, jakie się ma w domu, pokroić w średniej wielkości plasterki, pamiętając koniecznie o białej kiełbasie, która jest bardzo istotnym składnikiem całej sałatki. Również w plastry, należy pokroić jajka, oczywiście wcześniej ugotowane na twardo, inaczej wszak się nie da. Do tego dodajemy chrzan, skrobiąc korzeń nożem, tak by z chrzanu odpadały wiórki i łupki. Jeszcze tylko stawiamy obok butelkę octu, sól i pieprz, i możemy rozpoczynać. 
          Do półmiska kładziemy warstwę pokrojonych wędlin i mięs. Mozaikę tych mięs posypujemy cieniutkimi łupkami chrzanu i skrapiamy  octem. Na warstwę wędlin kładziemy następnie warstwę jajek, którą tak samo ozdabiamy łupkami chrzanu i skrapiamy lekko octem, pamiętając, by jajka trochę posolić i popieprzyć. Na jajka ponownie kładziemy wędliny, na wędliny chrzan, potem znowu jajka... Wędliny na jajka, jajka na wędliny... pamiętając, by na mięsie był chrzan i ocet, a na jajkach dodatkowo sól i pieprz. 


Dobrze jest zrobić sałatkę dzień wcześniej, wtedy się pięknie "przegryzie" i będzie jeszcze smaczniejsza. Ot, i wszystko. Proste jak chrzan i pyszne, jak nie wiem co! A wyglądać sałatka powinna tak:

: salatka-wielkanocna

          Nim się najemy do syta, powinniśmy odebrać internetową pocztę od przyjaciół, bo przyjaciele - jak rodzina - są niezbędnym składnikiem naszej, dobrej, życiowej sałatki. Wśród poczty powinny znaleźć się przestrogi takie, jak ta, którą ja dzisiaj otrzymałem od mojego niezastąpionego przyjaciela - dr. Marka Prusakowskiego:





Wielkanoc są to święta radości 
Mnogości napitku i obfitości 
A że to także jest czas prezentów 
Więc i ode mnie jest jeden. 
Ten tu:
 
Dziś się podzielę wiedzą lekarską: lepsze opilstwo, niźli obżarstwo! 
Bo pamietajcie Panowie, Panie, że kac trwa krócej niż odchudzanie. 




Przeczytawszy przestrogi lekarza ze zrozumieniem możemy zacząć świętować.
No to.... Na zdrowie!!!


NOWSZE WPISYSTARSZE WPISY
KOMENTARZE: 0

Dodaj odpowiedĽ:

Podpis (wymagane)
E-mail (nie zostanie upubliczniony)
Strona internetowa
Zmień obrazek
Kod z obrazka (wymagane)